Skip to main content

Συνεργασία με LASKARIDIS SHIPPING

Εκφράζονται οι θερμές ευχαριστίες προς την εταιρεία Laskaridis Shipping Co.,Ltd. για την καθοριστική υποστήριξή της στην υλοποίηση του Ερευνητικού προγράμματος DIGITSENSE που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ», με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στο οποίο συμπράττουν : Ο Τομέας Ναυπηγικής και Ναυτικής Μηχανολογίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Συντονιστής του Έργου), η εταιρεία ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Α.Β.Ε.Ε. και το Εργαστήριο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών - ΕΛΚΕ-ΕΚΠΑ/ E²ReLab, με σκοπό την ανάπτυξη ενός «ψηφιακού διδύμου» (Digital Twin) των ενεργειακών συστημάτων ενός πλοίου και την διασύνδεσή του με σύστημα συλλογής και επεξεργασίας μετρήσεων από τους διάφορους αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι στο πλοίο, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον όπου σε πραγματικό χρόνο το ψηφιακό δίδυμο θα τροφοδοτείται με μετρήσεις από τα αντίστοιχα ενεργειακά συστήματα και θα παρέχει εκτίμηση των ενεργειακών ροών." 

Η ερευνητική ομάδα γνωρίζοντας την στρατηγική επιλογή της εταιρείας Laskaridis Shipping να ηγηθεί στην τεχνολογική μετάβαση της Ναυτιλίας προς σύγχρονες τεχνικές με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, και λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτύξει με τους υπεύθυνους της εταιρείας σε θέματα μείωσης εκπομπών ρύπων και προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα με τον κ. Χριστόπουλο Γεώργιο, Chief Operating Officer, έκρινε ότι είναι η πλέον κατάλληλη για να υποστηρίξει έμπρακτα το ερευνητικό έργο DIGITSENSE και απηύθυνε σχετικό αίτημα. Η εταιρεία Laskaridis Shipping Co.,Ltd. ανταποκρίθηκε άμεσα και ουσιαστικά στο αίτημα της σύμπραξης για την παροχή πρόσβασης στα απαιτούμενα τεχνικά δεδομένα του πλοίου HERA Oldendorff καθώς και την υποδοχή στο πλοίο αντιπροσώπων των φορέων της σύμπραξης του Ερευνητικού Προγράμματος, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση της πιλοτικής εγκατάστασης και λειτουργίας της πλατφόρμας του Ψηφιακού Δίδυμου Ενεργειακών Συστημάτων Πλοίου (DIGITSENSE). Στις αρχές Ιουνίου του 2022 έγινε η πρώτη επίσκεψη των αντιπροσώπων των Φορέων του Ερευνητικού έργου στο πλοίο HERA Oldendorff στο λιμάνι του Rotterdam, όπου έγινε η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για τον σχεδιασμό της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος. Το προσωπικό της εταιρείας Laskaridis Shipping Co.,Ltd. συνέβαλε καθοριστικά στην άρτια οργάνωση και συντονισμό των δράσεων της επίσκεψης, παρέχοντας σημαντικές τεχνικές πληροφορίες και στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον επιτυχή σχεδιασμό της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος DIGITSENSE. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να εκφράσουμε στους κυρίους Μύρων Γιαννακάκη, Data Analyst, και Γάδ Νικόλαο Fleet Manager, για την υποστήριξη και καθοδήγηση που περείχαν στα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Είναι πεποίθηση όλων των μελών του Ερευνητικού Έργου DIGITSENSE ότι μόνο εταιρείες που υποστηρίζουν έμπρακτα και ουσιαστικά καινοτόμες ερευνητικές δράσεις όπως είναι η εταιρία Laskaridis Shipping Co.,Ltd., θα μπορέσουν να επιτύχουν ομαλή μετάβαση στην σύγχρονη εποχή που επιβάλει στην Ναυτιλία άμεση υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που συμβάλλουν την δραστική μείωση του Περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Ναυτιλίας, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ερευνητικό Πρόγραμμα DIGITSENSE

Στο Ερευνητικό Πρόγραμμα DIGITSENSE που υλοποιείται στα πλαίσια της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ», με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπράττουν η εταιρεία ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Α.Β.Ε.Ε., με τον Τομέα Ναυπηγικής και Ναυτικής Μηχανολογίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και το Εργαστήριο Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών - ΕΛΚΕ-ΕΚΠΑ/ E²ReLab, με σκοπό την ανάπτυξη ενός «ψηφιακού διδύμου» (Digital Twin) των ενεργειακών συστημάτων ενός πλοίου και την διασύνδεσή του με σύστημα συλλογής και επεξεργασίας μετρήσεων από τους διάφορους αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι στο πλοίο, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον όπου σε πραγματικό χρόνο το ψηφιακό δίδυμο θα τροφοδοτείται με μετρήσεις από τα αντίστοιχα ενεργειακά συστήματα και θα παρέχει εκτίμηση των ενεργειακών ροών.